DIERGAARDE BLIJDORP
ROTTERDAM

Sinds kort woont er een bijzondere apensoort in Diergaarde Blijdorp, namelijk de gelada. Bijzonder is dat het de enige apensoort is die gras eet. Dit verblijf was oorspronkelijk bedoeld voor roofdieren. Koninklijke Woudenberg restaureerde het rijksmonumentale binnenverblijf.  Aan de noord- en zuidkant is een overkapping gemaakt met stalen buizen en netten, zodat de apen goed zichtbaar zijn als ze buiten zijn, maar niet kunnen ontsnappen. Het binnenverblijf van de gelada’s is ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn die in 1938 de opdracht kreeg om een hele nieuwe dierentuin te ontwerpen: een totaalontwerp.

De geladafamilie woont aan de noordkant van het verblijf, aan de zuidkant woont een mannengroepje. Gelada’s zijn een expressieve apensoort uit Ethiopië met een opvallend uiterlijk. Het mannetje heeft manen rond de kop en schouders en beide geslachten hebben een rood haarloos gebied op hun borst. Bij opwinding kleurt dit feller rood. Bij de vrouwtjes liggen er nog wratvormige huidzakjes omheen. Gelada’s hoor je vaak al van verre. De hele dag zitten ze met elkaar te babbelen. Soms lijkt het of je menselijke stemgeluiden kunt onderscheiden. Het is de enige primaat die dezelfde snelle lipbewegingen kan maken met bijbehorende klanken als mensen.

HET PAND IS EEN RIJKSMONUMENT, DAAROM IS HET ZO VEEL MOGELIJK TERUGGEBRACHT IN DE OORSPRONKELIJKE STAAT

Omdat het oude roofdierengebouw een rijksmonument is, is ervoor gekozen om het gebouw zoveel mogelijk terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Als je binnenkomt zie je mooie houten wanden met prachtige ornamenten. Er is van alle kooien één verblijf gemaakt en de tralies zijn vervangen door glas. De ronde ornamentele ramen zijn schoongemaakt en gerestaureerd. De kleuren in het verblijf zijn zoals architect Van Ravesteyn dit oorspronkelijk heeft bedacht.

De noordzijde van het gebouw, tegenover de Rivièrahal, is nu de verblijfplaats geworden van de familiegroep gelada’s. Aan niets is nog te zien dat hier in 1960 een kattengalerij was gebouwd. Het buitengebied is veranderd in een groene grasvlakte met winterharde struiken en bomen die lijken op de natuurlijke beplanting uit Ethiopië. Omdat gelada’s uitstekende klimmers zijn die voorkomen in het hooggebergte, is hier gekozen voor een rotsachtig landschap. In een van de kunstrotsen is een publieksgang gemaakt met kijkvensters van glas. Aan de buitenzijde kunnen de apen tegen de rotsen opklimmen en naar de bezoekers gluren. Als je doorloopt, kom je in het gerestaureerde binnenverblijf.

Diergaarde Blijdorp Koninklijke Woudenberg