19 juni 2019
In Tiel zijn de voegers van Koninklijke Woudenberg bezig met het restauratie-onderhoud aan de Caeciliakapel en de Sint Maartenskerk. De Caeciliakapel was vanaf 1494 deel van het Caeciliaklooster, wat in 1621 deels gesloopt werd. De kapel werd hierna gebruikt door de Hervormden en uiteindelijk in 1809 afgestaan aan de Nederlandse Hervormde gemeente. Tegenwoordig wordt de kapel door de Evangelisch Lutherse Gemeente gebruikt voor haar Erediensten op zondag.
De hoofdactiviteit van Koninklijke Woudenberg is het herstellen van het voegwerk in de buitenmuren en de dakranden. Via het steigerwerk langs de gevel kunnen de voegers op elke gewenste plek aan het werk. Al kan het steigerwerk ook in de weg zitten zoals te zien is op de foto, waar voeger Rob zich in een klein hoekje moet wurmen om de loketten te voegen. ‘’Het houdt je jong hè’’, zegt hij lachend. Aan de andere kant is Wim in het zonnetje bezig met het voegen van een rollaag op het dak. Het verschil tussen oud en nieuw is goed te zien op de foto van een andere rollaag. Over een paar weken zijn de werkzaamheden afgerond en is de kapel weer bestand tegen weer en wind.
Naast de Caeciliakapel wordt tegelijkertijd de Sint Maartenskerk gerestaureerd. De kerk komt vermoedelijk uit het jaar 1317 en blijkt toen een parochiekerk te zijn geweest. In 1580 is de kerk in gebruik genomen voor Protestantse erediensten, nadat deze uiteraard gezuiverd was van Rooms-katholieke herinneringen. Tijdens de Franse bezetting van 1672 tot 1674 is de kerk nog gebruikt door de Rooms-Katholieken, maar hierna werd de kerk tot 2015 weer in gebruik genomen door de Protestanten. Tegenwoordig staat de kerk leeg en wacht het religieuze gebouw op een nieuwe invulling.
Ondanks dat de kerk leeg staat is door de restauratiewerkzaamheden wel duidelijk dat de gemeente op zoek is naar een nieuwe invulling voor de kerk. De restauratiewerkzaamheden zijn deels hetzelfde als die van de Caeciliakapel. Ook bij de Sint Maartenskerk wordt waar nodig voegwerk van het metselwerk hersteld of vernieuwd en worden de loketten vernieuwd of opnieuw gevoegd ten behoeve van de waterdichting van de kerk. Ook zijn er loodgieters aan te pas gekomen om goten te vernieuwen waar deze niet meer in orde waren. Na de restauratie is de kerk in ieder geval weer klaar voor gebruik!