De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) krijgt een flinke oppepper. Het monumentale gebouw in Den Haag, dat al sinds 1930 in dienst is voor de academie, wordt momenteel gerenoveerd door Koninklijke Woudenberg.
Het gebouw is door de jaren heen vijf keer uitgebreid en vergroot, waarvan de laatste keer in 2013. De eerste uitbreiding was al in 1934, vier jaar na de oplevering van het originele gebouw. Deze eerste uitbreiding is samen met het originele gedeelte uit 1930 het gedeelte waar de restauratiewerkzaamheden plaatsvinden.
Omdat de studenten tijdens de werkzaamheden gebruik moeten kunnen maken van het gebouw is de planning extra zorgvuldig opgesteld. In de gang bij de receptie staat dan ook een bord met de mededeling ‘’We are sorry, this building is very old’’ met daarbij dat de restauratie tot mei 2020 zal gaan duren, maar ook zonder mededeling is te horen dat het gebouw in de steigers staat. Toch lijken de studenten, met op de achtergrond het geluid van een boormachine, rustig aan het werk te zijn in de gangen van het oude gebouw.
Het gebouw, gebouwd in de stijl zakelijk-expressionisme, heeft karakteristieke stalen kozijnen. Deze stalen kozijnen zijn tekenend voor het gebouw en niet weg te denken uit de gevels. Helaas zijn de kozijnen bouwfysisch gezien niet meer van deze tijd. Verduurzamen is dan ook één van de grootste uitdagingen waar restauratieprojecten de komende jaren mee te maken zullen hebben.
Een van de maatregelen tot verduurzaming binnen dit project is het toepassen van dubbele beglazing in de oorspronkelijke gerestaureerde kozijnen. Dochterbedrijf Van Der Vegt voert deze kozijnrestauratie uit.
Behalve de kozijnen word ook plaatselijk metsel- en voegwerkherstel uitgevoerd door onze eigen ambachtslieden. Beschadigde stenen worden gerepareerd of vervangen door bijpassende stenen, het oude voegwerk wordt uitgehakt en nieuw voegwerk wordt aangebracht. De raamdorpels zijn ook op veel plekken beschadigd dus hier wordt hetzelfde gedaan.
Dochterbedrijf Meesters In voert het beton- en granitoherstel in de gevels uit, en verzorgd tevens het herstel van deze raamdorpels. Meesters In is daarnaast ook natuursteenspecialist. Zij zullen daarom de natuurstenen vloer in de entreehal restaureren.
Ook het tegelwerk in het gebouw wordt gerestaureerd. Veel tegelwerk zit los, ontbreekt, is gebroken of in de jaren vervangen door niet passende replica’s. Van elk origineel tegeltype wordt een replica ontwikkeld waarmee slechte en gebroken exemplaren kunnen worden vervangen en ontbrekende tegels kunnen worden aangevuld. Daarnaast zullen losse tegelvlakken met injectiemortel worden geïnjecteerd ter behoud van zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal.