RIJKSMUSEUM

Restauratie, renovatie en onderhoud van een grootschalig rijksmonument

Aan de grootscheepse verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam heeft Koninklijke Woudenberg een grote specialistische bijdrage mogen leveren. Eén van onze grootste projecten die we met veel trots in ere hebben hersteld en behouden voor de toekomst.

PROJECTINFORMATIE

Status                              Opgeleverd – In onderhoud

Locatie                            Amsterdam

Opdrachtgever             Rijksmuseum

Looptijd                          2009 – heden

GROOTSCHALIGE RESTAURATIE

Onze vakmensen waren onder meer betrokken bij de restauratie van het casco-interieur, de renovatie van de Teekenschool en de villa, de restauratie van het casco exterieur en de restauratie van de Philipsvleugel. Daken, gevels en gewelven werden gerestaureerd en nieuwe glazen daken zijn aangebracht. Ook herstelde Koninklijke Woudenberg metselwerk, natuursteenwerk en smeedwerk. Delen van het museum kregen nieuwe deuren en kozijnen. Daarin werkten we samen met Meesters In en Van der Vegt.

‘Koninklijke Woudenberg staat voor mij voor zeer zorgvuldig vakmanschap.

Wim Pijbes – Voormalig Hoofddirecteur Rijksmuseum

Het gebouw straalt uit dat Nederland een groots verleden heeft, wat voor nationale musea in de tijd van architect Cuypers gebruikelijk was. De torens en steile daken zijn goed zichtbaar vanuit de historische stad. Het museum is gebouwd in een stijl die is afgeleid van de renaissance bouwstijl begin van de 16de eeuw. Van buiten en binnen is het rijk en betekenisvol versierd. Iedereen moest kunnen begrijpen dat dit een museum was voor historisch nationaal erfgoed. Dat was een eis van het ministerie.

Hoofddirecteur Wim Pijbes van het Rijksmuseum hield tijdens het hele bouwproces nauwlettend de vinger aan de pols. Hij was onder de indruk van het werk van Koninklijke Woudenberg. Wim Pijbes: “Ik kan daar kort over zijn. Het bedrijf staat voor mij voor zeer zorgvuldig vakmanschap.”

ONDERHOUD AAN HET MONUMENT

Koninklijke Woudenberg is bouwkundig onderhoudspartner van het Rijksmuseum, een eervolle taak. Ons op elkaar ingespeeld Woudenberg-team voert het werk binnen het contract uit. Naast het visueel controleren, inspecteren, herstellen van vele deuren, luiken, vloeren, kozijnen, ramen, gevels, goten en daken, realiseren we ook bouwkundige onderhoudsprojecten. We onderhouden het indrukwekkende hoofdgebouw, de Philipsvleugel en meerdere gebouwen zoals het Ateliergebouw, de Villa en de Teekenschool voor kantoormedewerkers van het Rijkmsuseum.

Het Rijksmuseum is 365 dagen per jaar open. De grootste uitdaging van bouwwerkzaamheden in, aan en op de Rijksmuseum gebouwen, is dat het uitgevoerd moet worden en het liefst onzichtbaar. Wij willen dat bezoekers en medewerkers het niet merken. Overlast van onze werkzaamheden beperken we tot een minimum door storingen in het publieksgebied vóór elke opening van het Rijkmuseum op te lossen of we werken na sluitingstijd. Ook is veiligheid zeer belangrijk bij de uitvoering van ons werk voor de mensen en op deze locatie in de buurt bij kostbare kunstobjecten.

Anna_Reeder

‘Met trots werk ik samen met mijn projectteam aan het onderhoud van het Rijksmuseum. Ik kan mij geen mooiere werkplek voorstellen!’

Anna Reeder – Klant- en Procesmanager Rijksmuseum

DUURZAAMHEID EN INCLUSIVITEIT

Op de Rijksmuseum afdeling Gebouwenbeheer & Techniek is er veel aandacht voor Duurzaamheid. Wij ondersteunen de technisch projectleiders bij meerdere projecten om de gebouwen waar mogelijk te verduurzamen. Inclusiviteit, diversiteit en toegankelijkheid is daarnaast belangrijk voor het Rijksmuseum en vraagt in dat kader de afgelopen jaren aan ons om hiervoor bouwkundige aanpassingen te doen, zoals het plaatsen van liftplatforms, miva toiletten of aanpassingen van vloeren en leuningen. Alles om ervoor te zorgen dat iedere bezoeker zich welkom voelt en zich prettig door de Rijksmuseum gebouwen kan bewegen.

EEN RIJKE HISTORIE

Het Rijksmuseum begon in 1798 als een nationaal museum in Den Haag om het nationale trots te bevorderen en belangrijke kunst en voorwerpen te bewaren voor de toekomst. In 1808 verhuisde Lodewijk Napoleon het museum naar Amsterdam, waar het de Nachtwacht huisvestte. Koning Willem I verplaatste het in 1813 naar het Trippenhuis, maar door ruimtegebrek gingen collecties naar andere musea. In 1885 kreeg het Rijksmuseum een nieuw gebouw ontworpen door Pierre Cuypers, dat een grootse collectie onderbracht en sindsdien meerdere renovaties heeft ondergaan. Het Rijksmuseum is tot de dag van vandaag een prachtig museum. De collectie biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met onder andere werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals.

Koninklijke Woudenberg is trots om dit grootschalige Rijksmonument te mogen onderhouden voor de toekomst van morgen!

Historie_Rijksmuseum