PALEIS HET LOO
Restauratie en asbestsanering van een grootschalig rijksmonument
Met 20.000 losse monumentale onderdelen en 4.500 m2 aan asbestsanering kunnen we Paleis Het Loo één van onze grootste projecten noemen. Meer dan drie jaar hebben we met veel trots en vakmanschap gewerkt aan de restauratie van dit rijksmonument.
PROJECTINFORMATIE
Status Opgeleverd
Locatie Apeldoorn
Opdrachtgever Paleis Het Loo
Architect KAAN en Van Hoogevest Architecten
Looptijd 2018 – 2021
RESTAURATIE EN ASBESTSANERING
De renovatie van Paleis Het Loo is opgedeeld in diverse percelen waarbij Koninklijke Woudenberg verantwoordelijk was voor Perceel 3, welke betrekking had op de gehele asbestsanering, algehele bouwplaatsinrichting alle percelen en de restauratiewerkzaamheden van het Corps de Logis, de omliggende paviljoens en het terrein. Verder coördineerden we de activiteiten van de onderaannemers en derden. In het eerste jaar van werkzaamheden waren we ook verantwoordelijk coördinator voor de gehele bouwplaats van Paleis Het Loo, inclusief het borgen van het V&G plan.
OPSLAG MONUMENTALE ONDERDELEN
De grote uitdaging was hoe we alle monumentale onderdelen netjes en zonder schade uit het paleis kregen; we hebben gezorgd dat ze niet kwijtraakten en hadden een plan hoe we alles terug gingen plaatsen. In totaal zijn er bijna 20.000 losse elementen uit het paleis gehaald om later te worden teruggeplaatst. Van een stukje plint van 15 cm tot een complete schouw met schelpvormige boezem. We hebben een nieuwe functie geïntroduceerd; een magazijnmeester die zich op de opslag van al die elementen heeft kunnen concentreren. Daarnaast hebben we een digitaal systeem met scanner en codes bedacht, zodat alle elementen op de juiste manier bewaard én teruggevonden kunnen worden.
Naast het digitale systeem hebben we in de tenderfase een oplossing gevonden voor de opslag van alle monumentale interieuronderdelen: een ketenpark in de oksel van het paleis. Zo waren de onderdelen snel in een geconditioneerde ruimte en hebben we schade kunnen voorkomen. We bedachten een toren van geklimatiseerde keten waar we per verdieping rechtstreeks de delen naartoe konden brengen. Om ervoor te zorgen dat deze toren vanuit de tuin niet te storend zou zijn, is deze voorzien van een steigerdoek met print van het paleis.
![Wibo_Paleis-het-Loo_Cor-de-Kock Wibo_Paleis-het-Loo_Cor-de-Kock](https://www.koninklijkewoudenberg.nl/wp-content/uploads/2024/03/Wibo_Paleis-het-Loo_Cor-de-Kock.jpg)
‘Elke kamer is tot in detail uit elkaar gehaald en als een grote legpuzzel bewaard.’
Wibo van der Jagt – Technisch Directeur
EEN RIJKE HISTORIE
Het paleis werd vanaf 1684 verbouwd door stadhouder Willem lll. In 1795 viel het Franse leger Nederland binnen en de Franse soldaten plunderden het paleis. Vanaf 1806 was Paleis Het Loo bewoond door Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte tot koning van Holland was aangesteld. In de 20e eeuw woonde Koningin Wilhelmina in het paleis. Voor Wilhelmina was Het Loo heel speciaal: als kind, koningin en oud-koningin was ze het allerliefst op haar zomerpaleis. In 1977 vertrokken de laatste bewoners, prinses Margriet en haar gezin. Paleis Het Loo werd in 1984 een museum.
![Paleis-het-Loo_timmerman](https://www.koninklijkewoudenberg.nl/wp-content/uploads/2024/03/Paleis-het-Loo_timmerman.jpg)