Een uniek servies als cadeau voor Paleis Het Loo
Speciaal voor Paleis Het Loo heeft Atelier Apeldoorn op initiatief van Special Arts een koffieservies ontworpen en vervaardigd. Dit is de invulling van een cadeau van Koninklijke Woudenberg aan Paleis Het Loo voor het gerenoveerde en vernieuwde Paleis.
Het servies, bestaande uit kop en schotels, gebaksbordjes en melk- en suikersets, is gemaakt met een uniek decor geïnspireerd op Delfts Blauw. De deelnemers van Atelier Apeldoorn (onderdeel van zorgorganisatie De Passerel) ontwierpen deze decoratie na een inspirerende rondleiding op Paleis Het Loo, waar ze leerden over historische serviezen, tegels en vazen.
Tijdens een feestelijke overhandiging in de Balzaal van Paleis Het Loo kwamen verschillende vormen van kunstenaarschap samen: restauratie door Koninklijke Woudenberg, Paleis Het Loo als kunstobject, en het kunstenaarschap van de deelnemers van Atelier Apeldoorn.
![Servies-PHL2](https://www.koninklijkewoudenberg.nl/wp-content/uploads/2024/12/Servies-PHL2.jpg)
‘Met dit cadeau voegen we een servies toe dat we niet alleen kunnen bewonderen, maar ook daadwerkelijk kunnen gebruiken.’
Frans van der Avert – Directeur Paleis Het Loo
EEN WAARDEVOL LEERTRAJECT
Het cadeau omvat meer dan het servies alleen. Het productieproces bood de deelnemers een waardevol leertraject, van het schoonmaken van het servies, het knippen en plakken van de decortransfers volgens de gewenste compositie van Paleis Het Loo, tot het perfectioneren van het bakproces.
André Köster, Algemeen directeur Koninklijke Woudenberg: “Het proces en het cadeau sluiten prachtig aan bij onze kernwaarde ‘vakmanschap’. Wij dragen graag bij aan waardevolle maatschappelijke projecten.”
![Servies-PHL Servies voor Paleis Het Loo](https://www.koninklijkewoudenberg.nl/wp-content/uploads/2024/12/Servies-PHL.jpg)
Het initiatief heeft bovendien toekomstperspectief: de opgedane kennis wordt gebruikt om een serviesproductlijn te ontwikkelen die Het Atelier kan toevoegen aan haar assortiment en aan het verkoopplatform BlijGoed, met unieke producten van buitengewone makers. \
Special Arts faciliteert creatieve projecten zoals deze, waarin bedrijven en kunstenaars met een beperking samenwerken. Dit initiatief laat zien hoe Social Return on Investment (SROI) kan uitgroeien tot een betekenisvolle samenwerking met blijvende impact.