In Amsterdam is op woensdagmiddag 23 september de eerste herdenkingssteen van het Holocaust Namenmonument gelegd. In aanwezigheid van 14 overlevenden van de Holocaust verrichte Jacqueline van Maarsen, een jeugdvriendin van Anne Frank, de officiële handeling.
Op de eerste steen staat de naam van Dina Frankenhuis, zij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar Sobibor en werd daar op 4 juni 1943 op 20-jarige leeftijd vermoord. Ook haar ouders werden gedeporteerd en vermoord. Volgens initiatiefnemer van het Namenmonument, Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, is er weinig bekend van de vrouw.
Mevrouw van Maarsen, inmiddels 91 jaar oud, liet in 2016 een gedichtje van Anne Frank veilen. Dit gedichtje schreef Anne Frank in 1942 voor haar zusje, enkele maanden later moest de familie Frank onderduiken. Van de opbrengsten van het geveilde gedichtje schonk van Maarsen een aanzienlijk deel aan het Namenmonument.
“Wederom een bijzonder moment voor het Namenmonument,” vertelt Johan den Hartog van Koninklijke Woudenberg. “Op 19 juni sloegen we de eerste paal na een lange periode van voorbereidingen en vandaag wordt de eerste steen gelegd. De komende maanden zal het monument echt vorm gaan krijgen. De namen van de 102.000 slachtoffers worden de komende maanden in de stenen gelaserd en over een jaar zal het project ongeveer gereed zijn.”
Het metselplan van het Namenmonument is erg complex en is door Werkorganisator Ad Goes tot in detail uitgedacht. Ad: “Uiteindelijk heb ik met de Lego-stenen van mijn kleinzoon de volgorde bepaald waarop het graveren van de stenen plaats moest vinden. Om ze uiteindelijk door middel van zogenaamde bundels en per vier bundels op één pallet op de juiste plek van de metselaar te krijgen ter verwerking.”
In een korte serie volgen we de realisatie van het Namenmonument. Onderstaand deel 1.