Vanmiddag heeft burgemeester Halsema van Amsterdam de eerste paal geslagen van het Holocaust Namenmonument. Koninklijke Woudenberg is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de bouw van dit monument.
Onder toeziend oog van Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité en initiatiefnemer van het Namenmonument, bediende burgemeester Halsema de knoppen waarmee de eerste paal van het Namenmonument werd geslagen. “Het is echt een mijlpaal,” aldus een opgetogen Jacques Grishaver. “Na een lange periode van voorbereidingen is het nu eindelijk zover. Binnenkort staat hier een heel bijzonder gedenkteken, belangrijk voor alle nabestaanden en als imposante waarschuwing tegen anti-semitisme en racisme.”
Als restauratie-bouwbedrijf is Koninklijke Woudenberg ervaren in het werken aan monumenten. Aafke van der Werf (Directeur): “Dat we nu eindelijk van start kunnen met dit nieuw te bouwen monument maakt ons trots. Vooral omdat het gaat over een monument met zoveel betekenis. We hebben de afgelopen tijd besteed aan goede voorbereiding. In ons hoofd hebben we het monument al gebouwd.”
Na meer dan 75 jaar krijgen de ruim 102.000 Joodse en 220 Sinti en Roma slachtoffers van de Holocaust een eigen monument. Aan de Weesperstraat in Amsterdam bouwt Koninklijke Woudenberg aan een monument met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers. Het Namenmonument is een ontwerp van de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, zoon van Holocaust-overlevenden.
Het monument omvat vier Hebreeuwse letters die samen het woord vormen dat ‘In herinnering aan’ betekent ( לזכר ). Als bezoekers de gedenkplaats binnenkomen treden zij een labyrint van gangen tegemoet met aan beide zijden twee meter hoge bakstenen muren die de boodschap ‘In herinnering aan’ dragen. Op elk van de 102.000 stenen wordt een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden gegraveerd, zodanig dat de namen van de slachtoffers aanraakbaar zijn. De muren met namen dragen vier objecten van spiegelend roestvrijstaal.