Op zaterdag 30 november namen Koninklijke Woudenberg en HOMIJ tijdens een open dag de sleutel in ontvangst van het oorspronkelijke, en al jaren leegstaande, stadhuis in Rijswijk. Met deze sleuteloverdracht is de renovatie van het stadhuis officieel van start gegaan. Gedurende de renovatie wordt het stadhuis omgebouwd naar het Huis van de Stad, een plaats waar bewoners van Rijswijk zich veilig, thuis en welkom voelen.
Tijdens de open dag opende het oude stadhuis voor de laatste keer zijn deuren voor het publiek. Geïnteresseerden konden een bezoek brengen voor de bouwwerkzaamheden starten. Bjorn Lugthart is als wethouder Mobiliteit, Dienstverlening, Gezondheid, Sport en Organisatie bijzonder trots: “Na een lange voorbereidingsperiode ben ik er bijzonder trots op dat de werkzaamheden van start gaan.”
De binnentuin verandert in een atrium dat alle activiteiten in het toekomstige Huis van de Stad verbindt. Het vormt een transparante en open ontmoetingsruimte van het gebouw en laat de bestaande kwaliteiten als de hal, gangen en trappenhuizen geheel tot hun recht komen.
Het huis van de Stad moet een plaats worden waar inwoners van Rijswijk zich veilig, thuis en welkom voelen. In het ontwerp is veel aandacht voor gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. Door het gebouw slim in te richten is er naast de gehele gemeentelijke organisatie, ook nog ruimte voor maatschappelijke instellingen. Het wordt een plek waar jong en oud straks terecht kunnen voor advies, kennis en ontspanning. Het wordt een herkenningspunt van Rijswijk.
“Wij zijn als Koninklijke Woudenberg erg trots op het feit dat wij een bijdrage mogen leveren om dit bijzondere gebouw weer te laten stralen,” aldus Aafke van der Werf (Algemeen Directeur Koninklijke Woudenberg). “Nadat alle contracten zijn getekend en de handen zijn geschud is ons uitvoeringsteam op maandag direct aan de slag gegaan. Inmiddels staan de bouwhekken en gaan we echt aan de slag. We gaan van het Huis van de Stad een stralende ontmoetingsplek maken.”
Koninklijke Woudenberg zal, naast het vergroten van het souterrain en het overkappen van de binnentuin, onder andere zorgen voor de herstelwerkzaamheden van de natuurstenen gevels en de asbestsanering. Ook wordt het pand verduurzaamd, waardoor het na de verbouwing een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) zal zijn. De gevels worden grondig gereinigd en voorzien van nieuwe slanke kozijnen.